Lactaat meting (paard)

Datum/Tijd
05/11/2022
Hele dag

Locatie
Hoeve Heidezicht

Categorie├źn


5 november lactaat meting paard.
Wat is dat?
Lactaatmeting paard
Door te trainen kan het paard een steeds hogere concentratie van lactaat verwerken. Je verlegt als het ware de conditiedrempels: je paard wordt hierdoor fitter en sterker. Lactaat en hartslag zijn hierin twee belangrijke ijkpunten. Om te weten in welke zone (aeroob of anaeroob) het paard zich bevindt moet er een inspanningstest gedaan worden. Je meet welke hoeveelheid lactaat in het bloed hoort bij een bepaalde hartslag. Een dergelijke meting is niet alleen bruikbaar voor topsport paarden, ook ruiters die hun paard recreatief rijden hebben veel baat bij deze wetenschap. Dit zorgt er namelijk voor dat je je paard verantwoord kunt trainen en niet onbedoeld overbelast met als gevolg blessures. Of onnodig slijt door structureel te ondertrainen.
Doordat je omslagpunt een relatief vast gegeven is, is het niet noodzakelijk die jaarlijks te herhalen en kun je het zien als een investering in toekomst.
Hoe werkt het?
Je rijdt op de baan. Voornamelijk in draf en later galop. De dierenarts geeft aan met welke hartslag dit moet. Na een rondje wordt er bloed getrokken en ga jij verder met een nieuw rondje en nieuwe hartslagwaarde.
Ondertussen wordt er een naar het lactaatgehalte in het bloed gekeken. Op enig moment bereikt je paard zijn omslagpunt en dan is de meting klaar.
Je krijgt tijdens de meting duidelijk instructie begeleiding van de dierenarts over hoe en wat.
Achteraf ontvang je de grafiek waarin je ook het omslagpunt kunt zien.
Heb je op basis daarvan behoefte aan extra uitleg / trainingsschema? Dat kan!
Hierover ontvang je tzt meer info.
Heb je zelf geen hartslagmeter?
No worries, deze stellen wij vanuit Cool Runnings ter beschikking tijdens de meting.
Wanneer en waar?
5 nov.
Op de baan in Oosterwolde
Duur is ongeveer 45 min.
Kosten: 120,-

Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.